Изберете страница

Помогни на хората от Бобов дол да дишат чист въздух

Изпрати писмо и подкрепи местните жители в борбата им срещу замърсяването

Какво ще направиш, ако по принуда дишаш въглищен прах всеки ден? Ако домът ти е запрашен, а детската площадка, на която играят децата ти, е покрита със сажди? Ако има дни, в които изобщо не можеш да излизаш навън? Ако твоето здраве и това на семейството ти са в постоянна опасност?

Хората в района на Бобов дол живеят в този кошмар от години. Но са направили избор – да се борят със замърсяването, за да опазят здравето, семействата и домовете си. Защото чистият въздух е основно човешко право!

 

Помогни им да се преборят за него! Изпрати писмо! Крайният срок е 15 май и трябва да действаме бързо!

Подготвихме съобщение, което можеш да изпратиш само с един клик. Ще го получи Росалина Инджиева, директор на Изпълнителна агенция по околна среда, която носи отговорност за мерките срещу замърсяването от ТЕЦ „Бобов дол“.

Твоето писмо ще подкрепи исканията на местните хора, включително и на най-засегнатите от тях – жителите на Големо село, чиито къщи се намират на метри от комините на теца. Ето какво искат те: 

 

  • Да се постави измервателна станция за следене на качеството на въздуха
  • Ежедневна информация за замърсяването от теца, достъпна за всеки
  • Спиране на централата, ако нарушава нормите за замърсяване
  • Край на горенето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“.

 

Какво казват хората от района на Бобов дол за проблема?

Виж още: Кадри, направени от жителите на Бобов дол

Как се стигна дотук?

ТЕЦ „Бобов дол“, свързвана с консултанта и бизнесмен Христо Ковачки, е системен замърсител на природата. Местните жители редовно подават сигнали срещу централата, но напразно. В най-добрия случай тецът получава глоба и продължава да работи, а за хората остава разочарованието, че институциите отново са ги пренебрегнали.

Преди дни Изпълнителната агенция по околната среда, която издава разрешителните на централите, реши по собствена инициатива да преразгледа условията, при които ТЕЦ „Бобов дол“ работи. Това безпрецедентно решение е признание за значителното замърсяване, за което местните сигнализират от години.

За съжаление, новото разрешително не гарантира, че замърсяването ще спре. Остава и подозрението, че ТЕЦ „Бобов дол“ ще продължи да изгаря отпадъци – нещо, от което ръководството на централата публично се отказа през 2020 г.

 

Помогни на жителите на Бобов дол! Изпрати писмото!

Manage cookie settings